6 Οκτ 2013

Τι υπολογιστή να πάρω;

Με ρωτάνε συνέχεια, "ρε συ που είσαι και καθηγητής στα κομπιούτερς, για πες τι να πιάσω;". Οπότε είπα να σου γράψω κάτι σχετικά με αυτό. Θέλεις να αγοράσεις νέο υπολογιστή αλλά δεν ξέρεις τι. Πως αποφασίζεις; Θα ακούσεις ότι σου πει γείτονάς σου ο κυρ Μπάμπης που το παιδί του πήγε και αγόρασε τις προάλλες; Ή ότι πάνε να σου πουλήσουν κάποιοι κάποιοι; Θέλει προσοχή καθώς θα δώσεις αρκετά ρυάλια. Το πιο σημαντικό είναι να σκεφτείς ποιες είναι οι ανάγκες σου. Τι χρειάζεσαι. Αναρωτήσου:
-Χρειάζομαι φορητό (laptopi) ή είμαι οκ και με σταθερό υπολογιστή;
-Τι θέλω να κάνω με τον υπολογιστή; Απλά μπαίνω στο Internet, λίγο facebook, secretfreecyprus.com και τέτοια;
-Παίζω παιχνίδια στον υπολογιστή; Απλά παιχνίδια ή θέλω να παίζω το νέο fifa 2000 κάτι;
-Πόσα χρήματα μπορώ να ξοδέψω;
-Βλέπω ταινίες στον υπολογιστή; Θέλω μεγάλη οθόνη;

Για παράδειγμα αν θέλεις ένα υπολογιστή και word, excel λίγο Internet, σελίδες, facebook και τέτοια τότε προφανώς δεν χρειάζεσαι ένα υπολογιστή 1000 ευρώ. Ένας των 500 σου κάνει μια χαρά. Αν από την άλλη σου αρέσουν τα πιο νέα παιχνίδια τότε πρέπει να έχεις μια πιο καινούργια κάρτα γραφηκών, καλύτερο επεξεργαστή, μνήμη κτλ. Ανάλογα τότε θα χρειαστείς να δώσεις από 800 και πάνω για να πιάσεις κάτι καλό (πες κοντά στα 1000 για να πάρεις κάτι καλό που θα σε κρατήσει καιρό). 

Αν αποφασίσεις το γιατί το χρειάζεσαι τότε πρέπει να αρχίσεις το ψάξιμο και τη σύγκριση. Ο κάθε ένας πουλάει τα δικά του τα οποία σίγουρα θα έχουν τα θετικά και τα αρνητικά. Εσύ πρέπει να συγκρίνεις τιμές και προϊόντα. Χρησιμοποίησε το Internet. Όλα τα σοβαρά καταστήματα έχουν στις σελίδες τους τα προϊόντα τους με λεπτομέρειες και τιμές. Υπάρχουν διάφορε καταστήματα που πουλάνε, από μεγάλες αλυσίδες μέχρι μικρά καταστήματα ανάλογα πάντα και με το που μένεις. Μάρκες υπάρχουν πολλές, όλες είναι καλές και επώνυμες, π.χ. toshiba, acer, hp, sony κτλ. Φυσικά πρέπει να σκεφτείς αν χρειάζεσαι pc ή apple. Τα pc είναι πιο φτηνά σίγουρα αν σε απασχολεί το θέμα τιμής. Πολύς κόσμος τα παραγγέλνει από το Internet. Δεν είναι κακή ιδέα αλλά πρέπει μα προσέξεις να πάρεις από σωστό Online shop που μπορείς να εμπιστευτείς. Είτε πάρεις από Κύπρο είτε από έξω μην ξεχάσεις να σιγουρευτείς για την εγγύηση που θα έχεις. Σημαντικό είναι επίσης να μάθεις τι γίνεται σε περίπτωση προβλήματος, υπάρχουν κάποια εξουσιοδοτημένα κέντρα για service στη Κύπρο ενώ για κάποιες άλλες εταιρείες θα πρέπει να σταλεί στο εξωτερικό. Ρώτησε πριν αγοράσεις.

Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση, και δεν μπορώ να σου προτείνω ένα συγκεκριμένο μοντέλο γιατί ο κάθε ένας μας έχει άλλες ανάγκες. Θέλει λίγο ψάξιμο αλλά πρόσεχε μην ξεφύγεις και πληρώσεις καμιά porshe ενώ σου έκανε τη δουλεία και ένα άλλο πιο απλό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου